Update - Reisverslag uit Dublin, Ierland van Joris-Jan Marieke - WaarBenJij.nu Update - Reisverslag uit Dublin, Ierland van Joris-Jan Marieke - WaarBenJij.nu

Update

Door: Marieke Klein

Blijf op de hoogte en volg Joris-Jan

30 Maart 2010 | Ierland, Dublin

Hoi allen,

Hier weer een update nu de eerste werkdagen erop zitten.

Dit weekend heb ik met mijn ouders de buurt verkend, ook zijn we naar de winkelstraat van Zuidoost Dublin (het gedeelte van het centrum dat aan mijn wijk grenst) geweest. Erg mooie winkels en op een mooie loopafstand (circa 20 minuten). De laatste dingen hebben we gekocht, zoals uiteraard een theepot, maar ook een koekenpan, want bij de eerste keer koken ontdekte mama dat de “soort van koekenpan”gaten had en dus een vergiet was. Die middag was ik al bij de buurvrouw wezen informeren naar internet, dus nu kon ik haar verblijden met een bezoekje om haar koekenpan te lenen. Erg aardige meid, denk paar jaar ouder dan ik en ze bood meteen thee aan, dus perfect!

Internet heb ik vrijdag aangeschaft, het is een soort van Dongel. Het is een USB-stick met een SIM-kaart erin, ik moet geld zetten op mijn SIM kaart en dan kan ik online kaarten voor internet kopen. Zo kost een maandpas 20 euro. Ik kan dan maximaal 5 Gig downloaden, wat ongeveer 20-30 minuten Skypen/ Uitzending gemist kijken per dag is. Zaterdag moest ik aan het eind van de middag nog terug naar de winkelstraat om dat te regelen en kon ik direct de bus uittesten. Dat beviel prima, beetje gek dat je exact moet betalen, maar hij ging vaak en stopt vlakbij dus top! Zaterdagavond ontdekte ik echter dat ze het geld niet op mijn SIM-kaart hadden gezet, maar op een totaal ander nummer, beetje balen want nu had ik geen internet meer, want mijn gratis dagpas was verlopen.

Zondag zijn mijn ouders om een uur of 11 op de bus gestapt, begon lekker papa probeerde de deurknop “use in case of emergency” dus de buschauffeur was niet erg blij ;). De rest van de dag heb ik lekker heel weinig gedaan, wel vreemd zo’n stil huis…

Maandag was mijn eerste dag, ik besloot niet de bus te nemen maar het stuk te lopen (door de regen!). Met mijn parapluutje, muziek op en mijn witte gympjes onder mijn pak beviel het wel J Voor de deur mijn schoenen gewisseld en toen kon het beginnen.

Mijn indrukken na twee dagen werken:

- Rokjes zijn netjes, nagenoeg alle vrouwen dragen een rok of een jurk en anders een pakbroek, spijkerbroeken zit er dus echt niet in. Hier was ik al wel op voorbereid, maar zoveel rokjes had ik niet verwacht. Opvallend vind ik dat de rokjes niet allemaal erg lang zijn en dan met hakken van 20-30 cm is het bijna ordinair, vind ik… Maar ja ik ben ook fan van spijkerbroeken J

- Bij de WC’s staan een hele verzameling schoenen, na informeren bleek dat sommige mensen hun schoenen wisselen op hun werk net als ik (logisch), maar het grootste deel van de verzameling schoenen is te danken aan het feit dat veel hun schoenen daar achterlaten (??), er staan circa 40 paar schoenen…

- We hebben geen kantine, wel een soort keuken met paar tafeltjes. Dus ook geen gezamelijke lunch, deze twee dagen had ik lunch met max 10 personen tegelijk, verdeeld over drie tafeltjes.

- De eerste dag had ik lunch met een Engelse jongen, meisje uit Belfast, meisje uit het noorden van Ierland en een meisje uit het zuiden van Ierland. Oftewel: Veel te veel accenten. Het Engels ging eigenlijk de hele tijd goed, maar toen merkte ik toch wel dat al die gesprekken door elkaar moeilijk te volgen zijn en je de details mist. We leuk om alle verschillende gebruiken te horen (scholen vergeleken etc.).

- Vandaag lunch met vier mannen en vooral over voetbal gepraat, ging een stuk beter ;).

- Je merkt eigenlijk niet heel veel van cubicles, behalve dat er toch wel erg veel mensen voorbij lopen, vooral omdat ik de printer op mijn bureau heb en dus iedereen zijn printjes op komt halen.

- Bureaus zijn laag!

- Wennen is de Engelse toetsenborden….

- Niemand haalt koffie voor elkaar.

- Belangrijkste is dat eigenlijk al Ieren wel erg aardig zijn! Je kan iedereen van alles vragen, wat erg fijn is uiteraard. Ook mijn collega’s zijn allemaal wel aardig en geïnteresseerd.

- Oh en vandaag ontdekt, dat ik een Nederlandse collega heb! We hebben al even gemaild en zij stelde lunch voor dus dat gaat we vast wel een keer doen, bij haar kan ik vast ook wel terecht voor bepaalde vragen. Zo heb ik nog geen Sultana’s oid gevonden en in winkel kwam ik niet verder als “gezonde koekjes”, wat ook niet erg hielp…

Buiten werk:

- Lopen door rood is nog normaler dan in Amsterdam, want de stoplichten staan heel vaak onnodig op rood en maar heel kort op groen in een lange tijd.

- Ik begin er aan te wennen dat ik bij oversteken eerst naar rechts moet kijken J

- Je hebt speciale alcohol tijden in de supermarkten, zo kun je geen alcohol halen voor half 11 ’s morgens.

- Je hebt hier gewoon aardappelen-groeten-vlees. Gister heb ik iets nieuws geprobeerd(!). Ik kwam een oranje groente tegen, wat er wel lekker uitzag en iets van kippenschnitzel alleen dan wat dikker. Het eerste bleek nootmuskaat Pompoen te zijn, best te eten en het tweede moest in oven en was ook erg lekker! Verder heb ik alleen de stoofperen nog niet gevonden J. Mama’s gehaktballen liggen in de vriezer, net als 3 andere soorten vlees.

Vandaag heeft het tot slot de hele dag geregend/natte sneeuw, weinig aan zeker met naar mn werk lopen en terug, maar met paraplu gaat het prima (of zonder in de miezer lopen vind ik ook niet erg). Dit weekend was het erg mooi weer en opzich mag het van mij doordeweeks altijd regenen (zit ik ook niet verlangend naar buiten te kijken), als het in de weekend maar een beetje knap weer is.

Donderdag komt Joris-Jan tot dinsdag middag, ik ben vrijdag en maandag vrij dus helemaal fantastisch! Lekker vier dagen om samen de stad goed te verkennen, maandag geeft hij in ieder geval mooi weer op en ook de rest van de dagen komen we wel door J. Daarna is het rustig, de volgende die me komen bezoeken zijn William en Marloes, maar dat is pas 14 mei!

Ik heb een OV fiets pas besteld. Voor 10 euro per jaar, heb je dan een pas. Op 40 plaatsen in Dublin zijn stallingen op de weg, daar pik je een fiets op eerste halfuur is gratis, een uur bijvoorbeeld 50 cent en je kan dan je fiets weer droppen in een andere stalling. Echt heel grappig! Heb twee passen besteld en lijkt me ook ideaal voor de bezoekers!

Tot slot slaap ik hier ook prima, stond alleen vannacht in de badkamer, omdat ik dacht dat ze mijn slaapkamer aan het verbouwen waren. Nu Joris-Jan er niet is om te zeggen dat ik droom (wat hij in principe iedere nacht moet doen) ben ik benieuwd of ik mezelf nog ga bezeren oid. Meestal wordt ik wel direct wakker, niet zoals Frank dus loopt waarschijnlijk wel los!

Tot slot nog een correctie ik woon niet op Eglin road, maar op Elgin Road!

Groetjes Marieke

P.S. Wat tips voor mijn bezoekers:

Bagage:
- Aangezien je zowel bij Aerlingus als Ryanair nog 30 euro extra betaald om “gewone” bagage mee te nemen, is het aan te raden alleen handbagage mee te nemen. Ik heb gezorgd voor shampoo, zeep, deo etc. voor mannen en vrouwen, omdat je dit natuurlijk niet in je handbagage mee mag.

- De handbagage eisen zijn ruim, je mag een kleine koffer (zo uit mijn hoofd 55 cm breed, 40 cm hoog) meenemen en gelooft me pas daar past een hoop in!

- Stap zo snel mogelijk in het vliegtuig zodat je deze grote koffer wel nog kwijt kunt in de rekken (aan het eind zijn ze propvol, moet men de spullen bij zich houden, omdat iedereen met alleen handbagage reist).

- Ze zijn erg streng op één stuks handbagage, ook een handtas wordt in principe niet getolereerd, behalve als je deze nog bij je handbagage kan stoppen. Dus: Zorg dat je geen andere handbagage bij je hebt, zodat je niet alsnog bij moet betalen.

- Bij eventuele reisbagage let op het gewicht, ze zijn erg streng (ik mocht gaan overpakken!).

Vervoer vanaf vliegveld voor bezoekers:
- Aangezien ik vaak nog aan het werk ben als jullie arriveren, zal ik er niet altijd zijn om jullie om te pikken. Er zijn verschillende opties voor het vervoer: taxi, snelbus of reguliere bus.

- De taxi zal iets minder dan 30 euro zijn, en duurt er (zonder file) minder dan 30 minuten over.

- De snelbus (“Aircoach”) kost 8 euro per persoon en duurt 45 min tot een uur.

- De reguliere bus (prijs rond de 4 euro per persoon), duurt ongeveer 1,5 uur.

Taxi
- Als je kiest voor een taxi, dan kun je kiezen voor de route door de tunnel (tol: 3 euro) of door de binnenlanden. De taxichauffeur gaf aan dat buiten de spits het niet echt rendabel is om de route door de tunnel te nemen, qua kosten. Wel is het in tijd iets korter. Tijdens de spits moet je zeker deze route nemen.

- De meeste taxi’s hebben een meter, eventueel staat er rechts nog een extra tarief als je (veel) bagage hebt. Deze wordt er op het eind bij opgeteld.

Aircoach/reguliere bus
- Je moet contant (en in ieder geval in de reguliere buslijn ook exact) betalen, dus zorg dat je voldoende kleingeld op zak hebt, je krijgt dus meestal geen wisselgeld.

- Vanaf het vliegveld kun je twee routes nemen, richting “Ballsbridge/Donnybrook” of richting “Leopardstown”. Bij de eerste optie moet je circa 5 minuten lopen en de tweede optie circa 15 minuten. Afhankelijk van je bagage en het weer kun je de afweging maken.

- Bij de regulier busdienst is er in ieder geval een optie waarbij je 15 minuten moet lopen, maar waarschijnlijk zijn er ook beter optie (of bijvoorbeeld een variant waar je overstapt), hier heb ik echter nog niet naar gekeken.

- De Aircoach rijdt:

o Tussen 6 uur ’s morgens en 9 uur ’s avonds: Iedere 15 minuten

o Tussen 9 en 12 uur ’s avonds: iedere 20 minuten

o In principe ga ik ervan uit dat als je met de bus arriveert ik je minimaal bij de bushalte oppik, maar ik had de routes al uitgetypt dus bij deze:

Looproute vanaf Aircoach - Ballsbridge/Donnybrook
- Je stapt uit bij: Pembroke road

- Vervolgens loop je in dezelfde richting als de bus, over de Pembroke road.

- Aangekomen bij een dubbele (redelijke drukke) kruising, pak je voor de kruising het stoplicht om ter voet over te steken.

- Dan loop je daar de straat in (dus vanaf Pembroke road ga je de eigenlijk de eerste rechts).

- Daar passer je rechts de Amerikaanse ambassade. Naast de Ambassade staan twee vrijstaande huizen en dan begint een huizenblok.

- In het eerste huis van het huizenblok woon ik: Elgin Road 36; Apartment 7.

Looproute vanaf Aircoach - Leopardstown
- Je stapt uit bij: Burlington Hotel

- Vervolgens loop je in dezelfde richting als de bus, over de Leeson street Upper, tot de volgende kruizing.

- Je slaat bij deze kruising linksaf de Waterloo road in. Daar steek je over en kwam je vrij snel een steegje tegen, genaamd Wellington Lane, die neem je.

- Dan kom je uit op de Wellington Road daar ga je links, bij de eerste volgende straat aan de rechterkant ga je rechts. Dit is de Elgin Road (mijn straat!).

- Ik woon in het allerlaatste huizenblok aan de linkerkant (je passeert paar keer een kruizing). Elgin Road 36; Apartment 7.

- Als je de Amerikaanse ambassade aan je linkerhand passeert, dan ben je te ver!

• 31 Maart 2010 - 12:29

Truus Sijm:

Leuk verslag, het zal een hele verandering zijn, vooral op de weg met links fietsen/lopen.

• 31 Maart 2010 - 13:57

Frank:

Is er ook een samenvatting beschikbaar?

• 31 Maart 2010 - 14:09

Riet Botman:

Hoi Marieke,
    ik zal de site regelmatig even bekijken.
    heb je ook al leuke rokjes zal je wel staan,veel succes!!!

• 31 Maart 2010 - 14:09

Riet Botman:

Hoi Marieke,
    ik zal de site regelmatig even bekijken.
    heb je ook al leuke rokjes zal je wel staan,veel succes!!!

• 31 Maart 2010 - 14:56

Gerard:

Je schrijft net zo vlot denk ik als dat je praat.
    Je probeert wel mensen naar Dublin te krijgen als ik zo naar de tips kijk.
    Heel leuk om te lezen, veel werkplezier Marieke.
    Groeten Riet en Gerard

• 31 Maart 2010 - 14:57

Marije Alblas:

Hey!

Leuk zo'n uitgebreide update! Klinkt alsof je al goed op onderzoek uit bent geweest daar. Heb je de Ierse pub inmiddels ook al uitgeprobeerd? Dat kan ook een hele belevenis zijn als je een echte Ierse pub te pakken hebt.
    Veel plezier komend weekend met JJ!

x Marije

• 31 Maart 2010 - 15:58

Margriet:

In de Aircoach bus hoef je niet precies genoeg geld te hebben. Daar wisselen ze en krijg je een kaartje

• 31 Maart 2010 - 16:31

Ria En Nico:

Als je geregeld zoveel schrijft als je thuis bent,heb je bijna geen tijd om te eten!!!
    Heel veel succes.
    groetjes

• 01 April 2010 - 15:15

Piet En Tiny:

Leuk verslag zo blijven we goed op de hoogte. We wensen je een goede tijd in ierland. Prettige paasdagen met Joris Jan.

• 01 April 2010 - 19:18

Ann Davies:

Leuk om te lezen!!

• 03 April 2010 - 17:11

Manon:

Had natuurlijk al gereageerd op je mail, maar toch hier ook nog even een berichtje... Het klinkt nog steeds goed allemaal :)!

• 12 Mei 2010 - 13:31

Wendy:

Hi Marieke,

Ik ben Wendy, 19 jaar oud en studeer tourism and recreation management. Ik wil graag augustus/september dit jaar mijn stage in Dublin doen. Mag ik vragen hoe je jou stage adres hebt gevonden? Want bij mij schiet het helaas tot nu toe niet erg op.

Groetjes, Wendy

• 12 Mei 2010 - 16:32

Marieke:

Hoi Wendy,

Ik loop stage bij het (actuariaat)bedrijf Towers Watson. Deze hebben ook een vestiging in Amstelveen, waar ik al twee dagen werkte. Een stage regelen was dus voor mij heel eenvoudig, maar is niet te vergelijken met jouw situatie!

Ik denk dus dat ik je niet erg kan helpen, mocht je tegen die tijd nog andere tips willen, dan kun je me altijd een (privé) berichtje sturen!

Groetjes Marieke

• 20 Mei 2010 - 08:38

Wendy:

In iedergeval bedankt. En wie weet vraag ik je tegen die tijd inderdaad nog wel even naar tips. Bedankt voor het aanbod!